BARCELONA

Datos del Pueblo

Callus

Pueblo

Callus

Municipio

Callus / Comarcas: Bages

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

1610

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Major, 1

Código postal

08262

Teléfono

93-6930000

Fax

93-8360301

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Callus

Web de Interés

 Callus, portal web informativo

Callus, patrimoni i monuments, en la web de El Cardener

E-mail municipio

ajuntament@callus.cat
 

El Cardener travessa el terme municipal de Callús de nord a sud. Avui, en el seu recorregut, el riu dóna vida a atractius paisatges i, en un passat no gaire llunyà, era la font energètica de les fàbriques i les seves colònies.

El terme municipal inclou l’ antiga parròquia de Sant Sadurní, datada del segle XII, i l’ Ermita de Viladelleva, una petita construcció del romànic català més tardà, ja que s’ edificà avançat el segle XII.

La vall al·luvial és regada amb aigües elevades del riu; hom hi conrea hortalisses, patates, faves i fruiters. La meitat de la superfície (460 ha) és treballada per masovers, que són ensems petits propietaris (212 ha són de conreu directe). La indústria tèxtil té una gran tradició, i les filatures de cotó havien atret treballadors d'altres municipis. La crisi d'aquesta indústria ha produït el fenomen invers.


Callús

Ermita de Santa Maria de Viladelleva

En un llogaret dins el terme municipal de Callús, a 6 km del nucli urbà, s'alça l'ermita de Santa Maria de Viladelleva, a prop del mas del mateix nom. Aixecada sobre una capella del s. X, l'obra que contemplem avui es cataloga dins el romànic tardà dels segle XIII. En destaca l'entrada porxada, espai on antigament es reunia la comunitat. Actuament s'hi diu missa dos cops l'any.

El Castell de Gotmar

El castell de Gotmar s'alça al cim d' un turonet a la riba esquerra del Cardener, les restes de l'antic castell de Gotmar, datades el 883, a punten l'origen medieval de Callús. El principi de la desparició del castell data del 28 de gener de 1464, durant la guerra civil de Joan II. Els habitants de Manresa i Santpedor atacaren el castell i fou enderrocat conjuntament amb l'esglesia de Sant Sadurní.


Església de Sant Sadurní

Ermita de Santa Maria de Viladelleva. En un llogaret dins el terme municipal de Callús, a 6 km del nucli urbà. Aixecada sobre una capella del s. X, l'obra que contemplem avui es cataloga dins el romànic tardà dels segle XIII.

foto: El Cardener

Inicialment, la parròquia era a prop de l'antic castell i apareix documentada al s.X. Es va reedificar al segle XIX i es va abandonar. El temple actual, al centre del nucli urbà de Callús, es va començar a construir el 1926 i es va beneir el 1940. El campanar, destruït durant la guerra civil i reedificat posteriorment, té quatre pisos d'alçada i finestres geminades.

Les tines de Manxons

Als Manxons, i com un vestigi hisitòric de l'activitat vinícola que hi va haver al Pla de Bages al s.XIX, encara avui es conserven unes quantes tines agrupades en filera i construïdes en tàpia. Aquestes tines compartien l'espai amb unes vinyes, uns camps de conreu de secà i els habitatges dels Manxons.

La superfície agrària útil s'assenta damunt tres nivells: els altiplans estructurals, els vessants abancalats i les hortes al·luvials. Els altiplans són conreats només en part (cereals —principalment blat i ordi—, unes 100 ha); les pastures ocupen 370 ha, i el bosc 206.

Callús - Fototeca.cat
Els vessants, esglaonats per l'alternança, són destinats als conreus arboris, sobretot vinya (209 ha) i també oliveres (gairebé desaparegudes després de les glaçades del 1956), ametlleres i altres fruiters.(ftes y fotos ver links de la ficha)
 

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua