BARCELONA

Datos del Pueblo

Broca

Pueblo

Nucli: Brocà

Municipio

Guardiola de Bergueda / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

despoblat

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Municipal, 3

Código postal

08694

Teléfono

93-8227059

Fax

93-8227024

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Broca

Web de Interés

Guardiola De Bergueda

E-mail municipio

guardiola@diba.cat
 

L'antic poble de Brocà apareix ja esmentat en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell, de l'any 839.

Aquesta vall sempre va pertànyer al comtat de Cerdanya, i s'estenia des de Gavarrós fins al monestir de Sant Sebastià del Sull, a la vall de Saldes. L'antiga església parroquial de Sant Martí de Brocà, es una església romànica de nau única, coberta amb una volta lleugerament apuntada; el seu absis, semicircular, és cobert amb una volta de quart d'esfera i ornamentat exteriorment per un fris d'arcuacions cegues aparellades per una fina banda llombarda, que s'interromp tot just començada. Damunt el mur on s'obre l'arc triomfal hi ha un petit campanar d'espadanya.

iglesia romanica de Brocá en Guardiola de Bergueda

Entre les masies de Brocà destaca Rotllan, una construcció del segle XVII d'estructura clàssica, documentada des del segle XVI. El 25 d'abril, festivitat de Sant Marc, es fa un aplec i després de la missa es reparteix el panet de Sant Marc. Avui, la tradició de beneir el pa, es fa a l’església de Brocà, on acuden gent de Guardiola i de Bagà.

Dins l'antic terme de Brocà hi havia el poblat de Gavarrós, on s'alçava el castell d'aquest nom, dit antigament de Gavarret.

L'església parroquial de Sant Genís de Gavarrós, romànica, de nau única capçada per un absis semicircular, va ser reformada al segle XVIII amb l'afegiment d'una capella a tramuntana i una sagristia a migjorn. El campanar és una torre de planta quadrada. La porta d'entrada a l'església és del 1765. (ftes y fotos ver links de la ficha)

buscador google
Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua