BARCELONA

Datos del Pueblo

Borreda

Pueblo

Borreda

Municipio

Borreda / Comarcas: Bergueda

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

571

 

Ayuntamiento

Dirección

Pl. Ajuntament, s/n

Código postal

08619

Teléfono

93-8239151

Fax

93-8239223

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Borreda

Web de Interés

Borreda portal turistico

E-mail municipio

borreda@diba.cat
 

Els orígens de Borredà cal buscar-los a l'església parroquial de Santa Maria, situada avui dia al bell mig de la plaça major, construïda l'any 856 i propietat del Comte Guifré el Pelós, que la cedí al monestir de Santa Maria de Ripoll.

Borredà va créixer a l'ombra de la seva església i del gran monestir ripollès. Els seus habitants, pagesos i ramaders vivien escampats en masies, però al segle XIII va començar a formar-se el nucli urbà a l'entorn de la parròquia i d'un hostal que acollia als caminants que passaven per camí de Berga a Ripoll.

Sant Sadurní de Rotgers es una de las iglesias románicas más emblemáticas de la comarca y recientemente ha sido restaurada con mucho acierto.

El nucli urbà es consolida als segles XVII i especialment el XVIII, als voltants de l'església parroquial. Foren els menestrals, els artesans els qui van fer créixer el petit nucli urbà. Es van formar els carrers de la Processó, de Berga, de la Font, de Sant Jaume de Frontanyà, de Dalt, i de Manresa. Al segle XVIII Borredà arriba al seu màxim esplendor econòmic i demogràfic. A inicis del segle XIX Borredà és dels pobles més pròspers i grans del Berguedà. Les guerres i la instal·lació de les indústries en d'altres llocs fan minvar, poc a poc, el creixement de Borredà.

Sant Sadurní de Rotgers es una de las iglesias románicas más emblemáticas de la comarca y recientemente ha sido restaurada con mucho acierto. Esta ruta sigue el antiguo camino de Borredà al valle donde está enclavada esta iglesia. Por su antigüedad, este camino tiene un elevado interés propio; la vuelta se hace por pistas y caminos más modernos, rodeados del típico bosque de esta zona..

Para descansar en la zona, Masia Jaume Coll

Los alrededores de la población se caracteriza por arboladas de robles y encinas. Dos rieras riegan el municipio y donde brotan múltiples fuentes. El pueblo se ubica entre los últimos contrafuertes del Pre-Pirineo.

La Riera de Merlés és una espai protegit (Reserva Natural Parcial) ja que es caracteritza per una fauna rica i variada i per tant, cal ser molt respectuós tant amb tots els animals com amb el medi natural. Són de gran interés la papallona nocturna (Graellsia isabellae) i el cranc de riu.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua