BARCELONA

Datos del Pueblo

Alpens

Pueblo

Alpens

Municipio

Alpens / Comarcas: Osona

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2005

303

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça Major, 15

Código postal

08587

Teléfono

93-8578075

Fax

93-8578032

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alpens

Web de Interés

Alpens informacion

E-mail municipio

alpens@diba.cat
 

Alpens es un municipio situado en la zona norte del Lluçanès, dentro de la comarca de Osona, en la provincia de Barcelona. Su término municipal tiene frontera por el oeste con el Berguedà y por el norte con el Ripollés (Gerona). Alpens dista 105 km de la capital catalana y se encuentra a 35 km de la capital de la comarca de Osona, que es Vic.

Alpens es un municipio situado en la zona norte del Lluçanès

El nom, escrit en antics documents Pinnos Pintos i Pens, sembla derivat de pennao penya, concretament de la roca de Pena, propera a la població.

Tot el terme pertanyia a la demarcació del castell de la Guàrdia de Ripoll, prop del santuari de Santa Margarida de Vinyoles, dins el terme de les Llosses, i era format per les parròquies de Santa Maria d'Alpens i de Sant Pere de Serrallonga. La notícia més antiga és del 1074, any que el noble Folc llegà al monestir de Ripoll un mas situat a Sancta Maria de Pintos.

És un poble agrícola i ramader amb aspecte de poble de muntanya, situat al peu de la serra de Santa Margarida de Vinyoles, tot just a la capçalera de la Riera Gavarresa.

En la localidad existen las ruinas de una casa fortificada que data del año 1109; la Casa fuerte de Freixenet. Esta casa fortificada está catalogada como Patrimonio Artístico Español.

L'església parroquial de Santa Maria  de Alella és un edifici barroc-neoclàssic, molt modificat

L'església parroquial de Santa Maria és un edifici barroc-neoclàssic, molt modificat. Reedificada el 1708, cremada durant la primera guerra Carlina (1833-40) i restaurada en 1840-45, guarda l'altar major i algun altar lateral del segle XVI, i la capella Fonda o del Santíssim és del 1846. El campanar és dels segles XV-XVI i hom en renovà la balustrada al segle XVIII.

En su término municipal está la iglesia del siglo X de Sant Pere de Serrallonga. Edificio prerromanico del siglo IX, muestra una planta cuadrada y un arco muy rebajado. Ha sufrido numerosas reformas y guarda dos estupendas imagenes barrocas de San Pedro y Santa maria del año 1724

 En Alella está la iglesia del siglo X de Sant Pere de Serrallonga www.turisme.llucanes.cat/

El poble disposa d'un Casino o Casal Municipal, que té sala d'actes, i d'una sèrie d'associacions de tipus social, com són l'Associació de Jubilats i Pensionistes i l'Associació Juvenil, que publica, amb subvenció municipal, la revista "Entre tots", i d'altres relacionades amb les tradicions populars com el Grup de Diables Rocadepena, creat el 1983, i la Comissió de Festes, dependent de l'ajuntament

La Rocadepena és un espectacle natural que es troba a les rodalies d’Alpens. Originàriament situada enmig del bosc, avui al costat del camí, la composició de pedres forma una paret natural amb un fort contingut màgic. La cultura popular ens ha llegat una llegenda sobre Roca de Pena. Es diu que la roca té uns guardians, els Encantats (ftes y fotos ver links)

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua