BARCELONA

Datos del Pueblo

Alella

Pueblo

Alella

Municipio

Alella / Comarcas: Maresme

Provincia

Barcelona

Comunidad

Cataluña

Habt. / Ine 2007

8998

 

Ayuntamiento

Dirección

Plaça de l'Ajuntament, 1

Código postal

08328 

Teléfono

93-5552339

Fax

93-5400328

Oficina Turismo

Contactar con telf. citado

Web Oficial

Alella

Web de Interés

Alella, el Parc de la Serralada Litora

E-mail municipio

ajalella@alella.cat
 

Alella (8847 Hab.)està situada entre els turons de la serralada del litoral i el mar. Suaus pendents, pujols, fonts i pinedes marquen el seu entorn natural.

Parc de la Serralada Litoral

Alella té més de mil anys d'història documentada, però molt més antics són els jaciments arqueològics prehistòrics localitzats al seu terme. Moltes de les peces trobades es conserven a la Masia Museu Can Magarola, museu d'etnologia popular i alhora Casal del Vi, seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Alella. I és que el vi ha estat i és encara un important dinamitzador social i econòmic per a Alella.

La història del poble és inseparable de la seva aportació a la viticultura catalana. Recomanem, doncs, la visita al Museu i a les Caves de vins i caves d'Alella.

de interes el Museu i a les Caves de vins i caves d'Alella

Can Magarola és una de les masies més antigues d’Alella. Situada a la part més alta de la Riera Coma Clara, ha estat testimoni, des d’aquesta situació privilegiada, de més de 700 anys de la mil·lenària història del poble. Per aquest motiu fou triada com a seu del museu que havia de recollir el patrimoni històric, etnològic i museístic d’Alella.

La masia conserva restes d' edificacions de les darreries del segle XIII i principis del XIV, el que la converteix en una de les masies més antigues del poble. Fins a l'any 1377, es coneixia amb el nom de Mas Oller, data en què la va comprar Arnal Sayol, que li donà el nom de Mas Sayol de Munt.

el modernisme a Alella va lligada a la figura d’Antoni Gaudí

La principal empremta del modernisme a Alella va lligada a la figura d’Antoni Gaudí i singularment al projecte que realitzà al juliol de 1883 per a la Capella del Santíssim Sagrament de l’Església Parroquial de Sant Feliu d’Alella. El projecte del Santíssim malgrat haver estat aprovat pel Bisbe de Barcelona, Jaume Català Albosa, al març de 1886, mai arribarà a construir-se. Durant anys restà oblidat a l’arxiu de la parròquia fins es va rescatar l’any 1959.

Una part del terme municipal d'Alella està inclosa en l'Espai d'Interès Natural (EIN) La Conreria - Sant Mateu - Céllecs gestionat pel Consorci del Parc de la Serralada Litoral.

El Pla d'Espais d'Interès Natural va ser aprovat pel Govern de la Generalitat. El paisatge de la Serralada litoral allotja un ric i divers patrimoni històric i arquitectònic en forma de castells, masies senyorials, edificis religiosos i jaciments arqueològics.

Entre els jaciments arqueològics trobem els dòlmens de la Roca d'en Toni, can Gol I i can Gol II i la cabana del Moro, els abrics d'enterrament com la cova de la Granota i la cova d'en Pau i amb pintures rupestres com la Pedra de les Orenetes. Les restes històriques ibèriques més interessants són les dels poblats de Burriac, Castellruf, Cadira del Bisbe i turó Gros de Céllecs. De l'època romana queden restes de la via romana de Parpers i de la vila romana de can Sentromà i del pont romà de Parpers.

Però potser un dels elements patrimonials més destacables siguin els castells (tots considerats Béns Culturals d'Interès Nacional, BCIN), com el de Burriac, la Roca, Castellruf i Sant Miquel.

D'altra banda, Alella gaudeix actualment d'una notable infrastructura comercial, cultural i turística (instal·lacions esportives, bars i restaurants) que dóna al poble un interès suplementari i ofereix al visitant una estada agradable.

Licencia de Creative Commons Licencia Gnu Sosua